Motor diesel: La cât timp se face verificarea uleiului. Un detaliu foarte important

Autor: Radu Țuțulan 02 mai 2024 Știri auto
Motor diesel: La cât timp se face verificarea uleiului. Un detaliu foarte important

Pentru ca motorul diesel al mașinii să funcționeze bine, este esențial ca, la o anumită perioadă de timp, să ne asigurăm că acesta e lubrifiat corect. La cât timp se face verificarea uleiului și la ce detaliu ar trebui să fim atenți.

Verificarea uleiului din motor este o operațiune foarte ușoară, pe care o poate face orice șofer.

Și chiar este recomandat să o facă, din când în când, pentru a se asigura că lubrifierea se face corect.

Care este rolul uleiului de motor

Toate mașinile cu motor termic folosesc ulei pentru lubrifierea motorului.

Acest unge componentele metalice din interiorul blocului motor. Prin frecare, la viteze foarte mari, aceste piese s-ar încinge foarte puternic și s-ar distruge în scurt timp, dacă nu ar fi lubrifiate.

În cazul în care uleiul se degradează sau nivelul acestuia scade sub cel minim specificat, pot apărea probleme serioase.

De aceea, verificarea nivelului uleiului, dar și completarea acestuia, sunt importante.

Cum verifici nivelul uleiului de motor

Mașina trebuie parcată pe o suprafață orizontală, cât mai plană, iar motorul să fie rece.

Sub capotă, în lateralul motorului se află o jojă de culoare galbenă. Aceasta este, de fapt, o tijă lungă și subțire care are în capăt două marcaje – minim și maxim.

Se scoate joja, se șterge cu un șervețel sau o cârpă și se introduce la loc. După câteva secunde se scoate din nou.

Pe aceasta trebuie să se găsească ulei între cele două marcaje ale jojei, preferabil mai aproape de marcajul maxim.

De asemenea, un detaliu foarte important la care trebuie să fie atenți toți șoferii este culoarea uleiului. Acesta trebuie să fie auriu, transparent. Dacă este închis la culoare, sau chiar negru, este un semn că trebuie înlocuit cât mai curând.

Verificarea nivelului de ulei la mașinile fără jojă

Sunt destul de multe modele de mașini care nu mai au astăzi jojă.

În cazul acestora, nivelul de ulei este citit de senzori și transmis computerului de bord. Nivelul de ulei poate fi astfel citit direct pe ecranul computerului de bord al mașinii.

Metoda este simplă și rapidă, dar șoferul nu mai are astfel posibilitatea de a aprecia vizual starea uleiului.

Cum completezi nivelul uleiului

Dacă nivelul de ulei indicat de jojă este aproape de minim sau chiar sub minim, trebuie să faci o completare. Asta înseamnă că va trebui să folosești tipul corect de ulei pentru motorul mașinii tale.

Completarea se face după desfacerea bușonului de ulei, aflat pe motor. După ce ai turnat aproximativ 0.25L, trebuie să aștepți ca lubrifiantul să ajungă în baia de ulei. După 1-2 minute, verifică din nou pe jojă nivelul de ulei. Dacă este în limitele corecte, atunci operațiunea e încheiată.

Dacă mai e necesară încă o completare, repetă operațiunea până când nivelul de ulei se încadrează între cele două marcaje ale jojei.

Atenție, însă, prea mult ulei de motor poate fi dăunător motorului. Pentru că presiunea poate crește în instalația de ungere peste limitele prevăzute. În cazurile ușoare, acest lucru poate însemna distrugerea simeringurilor. În cazurile grave, întregul motor se poate distruge prin blocarea pistoanelor.

Care e cel mai bun ulei de motor

În cartea mașinii vei găsi toate informațiile necesare privind tipul de ulei recomandat pentru acel motor.

Așadar, cel mai bun ulei de motor este cel recomandat de producătorul mașinii.

Dar, dacă nu ai aceste detalii, atunci ar fi bine să ceri opinia unui mecanic sau specialist.

La cât timp se face verificarea uleiului la mașinile diesel

Recomandarea este ca șoferii să facă periodic o verificare a uleiului la mașinile diesel.

Este o măsură de precauție. Știți cum se zice, niciodată nu poți fi suficient de precaut. Dacă mergi mulți kilometri cu mașina, atunci înainte sau la finalul fiecărui drum, poți face o verificare. Dacă mergi prin oraș, poți verifica măcar o dată la 3-4 săptămâni. Și, foarte important, să te uiți mereu pe jos, acolo unde ai avut mașina parcată, pentru a observa dacă sunt pete de ulei. Dacă sesizezi asta, atunci verifică uleiul și celelalte fluide ale mașinii”, a explicat mecanicul Robert Marin pentru ProMotor.

Cum aleg uleiul potrivit pentru mașină

Dacă nici cartea mașinii, nici mecanicul nu te ajută, atunci iată câteva informații care să te ghideze.

Cel mai întâlnit ulei de motor în România este cel cu vâscozitate 5W30. Circulă ușor la temperaturi joase, iar motorul nu se va îneca.

Uleiul 5W40 este mai rezistent la temperaturi mari și oferă o protecție mai bună părților motorului.

Mai întâlnim 10w40, care funcționează bine la temperaturi ridicate, dar e mult mai vâscos când afară este rece.

Ulei sintetic sau ulei mineral

Toate uleiurile auto au aceeași bază, doar că unele sunt rafinate ulterior în funcție de cerințele diferiților producători de motoare.

Uleiurile full sintetic, de exemplu, sunt mai scumpe pentru că au nevoie de mai multă rafinare și distilare. Acestora li se mai adaugă și aditivi pentru a le mări vâscozitatea.

În schimb, uleiul semi-sintetic este un mix menit să ofere o tehnologie high-tech a uleiului de motor, dar la un preț mai mic.

Când se face schimbul de ulei

Fiecare producător de ulei recomandă efectuarea acestui schimb după un anumit interval de timp sau de kilometri parcurși.

În general, se recomandă înlocuirea uleiului după 1 an sau după ce ați parcurs 10.000-12.000 de kilometri.

Totuși, există unele uleiuri de motor care își păstrează proprietățile și asigură o lubrifiere corespunzătoare și după 15.000 de kilometri.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide